[bookmark: _Hlk47041411]Par atklātu konkursu "Cauruļu un citu materiālu piegāde būvniecības vajadzībām", (Iepirkuma ID Nr. AS “CONEXUS BALTIC GRID" 2021/16), turpmāk – Konkurss.

Akciju sabiedrības “Conexus Baltic Grid”, reģistrācijas Nr. 40203041605, (turpmāk – Pasūtītājs) Konkursa komisija (turpmāk – Komisija) ir saņēmusi ieinteresētā piegādātāja jautājumus un sniedz šādas atbildes uz tiem (citējot jautājumus): 

	Nr.
p.
k.
	JAUTĀJUMI / QUESTIONS
	ATBILDES / ANSWERS

	22
	Despite that whole Procurement parts are divided by Branches, please confirm, that all fittings, valves, pipes and other equipment should be delivered into “Conexus Baltic Grid” GRS Riga 1 warehouse, located at Saurieši, Stopiņi parish, Ropaži municipality, Latvia.
	Conexus considers that the wording of the Paragraph 2.5. of the Contest Regulations is precise, clear and complete, i.e., for all parts of the procurement subject one place of delivery of goods is specified: Akciju sabiedrības “Conexus Baltic Grid” Gāzes pārvades cauruļu noliktava GRS “Rīga-1”, Saurieši, Stopiņu novads, Latvija.

	23
	Additional documentation, like certificates, shall be provided together with price and technical offer in case to proof compliance with customer requirements of the offered materials. Please explain if every position from every Procurement part shall be proven by additional documentation? We understand the request to fill-up table of offered technical requirements, but to prove every position by additional documentation is pointless.
Maybe 1 or 2 positions per Procurement part could be proven by additional documentation, like certification, keeping in consideration, that all certificates will be available only AFTER manufacturing of materials.
Manufacturers are able to provide You sample certificates from previous jobs, but it is pointless to ask manufacturer to provide certificates from previous jobs especially talking about small diameter pipes, fittings and valves. Most of manufacturers will not provided such quantity of documentation on bidding stage and as a result the You will be limited by few manufacturers and You will not be able to get the most cost-effective offer. We kindly asking You to re-consider such requirement by asking to provide additional documentation in case to prove meeting with requirements only for 1 or 2 positions per Procurement part.
	The Procurement Commission must reasonably assume that there may be cases where the goods offered have already been manufactured and are in stock, or the manufacturer maintains a catalog (eg in paper form or on a website) containing all the information on the goods being manufactured or manufacture process, etc. In such cases, it is possible for tenderer to provide such information (certificates, links to websites, etc.).
If goods will be specially ordered, it is obvious and logical that such complete information cannot be provided with the tender documents. In such cases, tenderers can submit (if available) some sample documents (including from previous jobs), provide (if available) some links to webpages, etc.
According to Paragraph 3.2.3.4. of the Contest Regulations the Tenderer is entitled to include in the tender also other documents and information that the Tenderer deems necessary to indicate.

	24.
	Procurement part VII. Please confirm, that supplier is able to offer whole fittings considered in Procurement Part VII which will be made of material: 17G1SU/X52.






	Requirements for fittings, including material type, standards, etc. are specified in the technical specification.
Tenderers should propose goods, which fully meets the requirements of the technical specification.
According to the General terms (p. 1) of the technical specification where the technical specification contains a specific name for a product or standard or any other reference or indication of a specific origin, process, brand or type of the product, the tenderer may offer an equivalent or compliance with equivalent standards which, in terms of quality, performance, compatibility and functionality, meet the requirements set out in the Technical Specification or the quality of which is not lower, considering that they must be suitable for the purpose of their use. Functionality is considered equivalent even if it is more extensive for the proposed item than for the requested item (but includes full functionality of the requested item). 
If the tenderer offers equivalents of the goods / solutions, then the tenderer is obliged to attach to the tender all necessary evidence (e.g., technical documentation, engineering calculations, etc.), which clearly confirms the equivalence of the offered goods / solutions and compliance with the requirements of the Technical Specification.



Iepirkuma komisijas priekšsēdētājs 							     								A. Tereševs
