Inčukalna pazemes gāzes krātuve jauno dabasgāzes izņemšanas sezonu uzsāk ar 100% piepildījumu

AS “Conexus Baltic Grid” (Conexus) veiksmīgi noslēgusi 2020./2021.gada dabasgāzes iesūknēšanas sezonu, lietotājiem glabāšanā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK) novietojot 21.525 TWh dabasgāzes. Salīdzinot ar iepriekšējo krātuves ciklu, Inčukalna PGK iesūknēts par 16% vairāk dabasgāzes. Jau rīt, 15. oktobrī, tiks uzsākta dabasgāzes izņemšanas sezona.

Krātuves tehniskā jauda 2020./2021.gada krātuves ciklam noteikta 21.5 TWh, tāpēc, iesūknējot 21.525 TWh dabasgāzes, sistēmas lietotāji izmantojuši visu pieejamo krātuves uzglabāšanas jaudu. Šādu sistēmas lietotāju aktivitāti un interesi par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna PGK tiešā mērā ir ietekmējusi vienotā dabasgāzes tirgus atvēršana no šī gada 1. janvāra, kas kāpināja krātuves izmantošanu plašākam starptautiskam tirgotāju lokam. Vienlaikus apstākļus par labu krātuves izmantošanai nosaka arī kopējā situācija dabasgāzes tirgū pasaulē, kur dabasgāzes cena biržā bijusi būtiski zemāka.

Turpina Rinalds Dimiņš, Inčukalna pazemes gāzes krātuves vadītājs: “Esmu gandarīts, ka mums ir izdevies tikt pāri vēl pirms dažiem gadiem kritiski zemajam krātuves piepildījumam, kas krātuves tehniskajai ekspluatācijai ilgtermiņā nebūtu bijis vēlams. Tagad jau otro sezonu pēc kārtas sākam ar labu starta kapitālu - krātuves piepildījums un tehniskā jauda ir vērtējama kā laba, kas nozīmē, ka dabasgāzes piegāžu ziņā spēsim elastīgāk pielāgoties sistēmas lietotāju vajadzībām arī tad, ja pieprasījums pēc dabasgāzes saglabāsies augsts. Tas ir energodrošības un stabilitātes pamatā.”

Jāuzsver, ka krātuves izmantošanas kapacitāte šobrīd tiek stiprināta ar krātuvē notiekošo investīciju programmu līdz pat 2030. gadam, kuras daļa tiek īstenota ar ES līdzfinansējumu. Lielāko projektu vidū jāmin ekspluatācijas urbumu un agregātu modernizācijas darbi, tiek plānots veikt rekonstrukciju gāzes savākšanas punktam nr. 3 un jauna gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšanu. Paredzēts, ka minētais projekts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē veicinās dabasgāzes piegādes drošības uzlabošanu, darbības tehniskās iespējas , kā arī sekmēs integrāciju starptautiskajā enerģētikas tirgū.

Jau 2020.gada novembrī Conexus paziņos 2021./2022.gada krātuves cikla tehniskās jaudas prognozi.